Administrarea financiară sau managementul financiar-contabil al unei asociații de proprietari este un serviciu vital pentru gestionarea eficientă a fondurilor asociației. Poți să te degrevezi complet de grija documentelor și a tuturor prevederilor legale, de timpii necesari pentru depunerea documentelor, de evidența fondurilor, a cheltuielilor și a încasărilor pentru bunul mers al lucrurilor! 

Cresida îți vine în ajutor cu servicii profesionale de contabilitate și casierie, care vor garanta administrarea cu simț de răspundere a fondurilor asociației, totul perfect transparent și mereu în conformitate cu prevederile legale. 

De ce să alegi Cresida pentru serviciile de administrare financiară pentru asociații de proprietari?

Îți punem la dispoziție administratori atestați și contabili specializați

Optimizăm inteligent costurile de administrare 

Organizăm și efectuăm contabilitatea în partidă simplă cu ajutorul unei aplicații (Bloc Manager NET), în conformitate cu prevederile legale 

Ținem evidența exactă a tuturor fondurilor asociației de proprietari și notificăm proprietarii în legătură cu bugetul asociației

Întocmim listele de plată, calculăm și încasăm cotele de întreținere pentru administrație de la proprietari la sediul asociației

Efectuăm plata facturilor către furnizorii de utilități și prestatorii de servicii, precum și plata taxelor și impozitelor către stat 

Înregistrăm lunar datoriile de plată ale asociației de proprietari și monitorizăm lista restanțierilor în vederea evitării situațiilor în care datoriile se acumulează până la nivelul la care afectează toți locatarii. În caz de nevoie, aplicăm  procedurile de recuperare a restanțelor. 

Calculăm și repartizăm penalizările conform legislației și hotărârii Adunării Generale

Calculăm consumul de apă caldă și rece în urma citirii apometrelor comunicate de către locatari/proprietari sau în urma citirii lunare (realizate de către echipa noastră sau firmele specializate)

Întocmim, arhivăm și actualizăm constant toate documentele necesare asociației de proprietari, ținând cont de prevederile legale în vigoare – Registrele de Evidență Fond Reparații și Fond Rulment, declarații fiscale, Registru Jurnal, Bancă, Casă, state de plată, ordine de plată/foi de vărsământ, chitanțe fiscale și alte situații contabile

Preluăm sesizările din partea locatarilor/proprietarilor și încercăm să le soluționăm în cel mai scurt timp posibil, fără amânări sau întârzieri. 

Întocmim și distribuim individual fișa analitică a fiecărui apartament 

Depunem declarațiile fiscale și alte documente necesare la Administrația Financiară de care aparține asociația de proprietari

Întocmim rapoarte anuale privind activitatea desfășurată, urmând ca acestea să fie prezentate în cadrul Adunării Generale 

Suntem 100% transparenți și oferim proprietarilor/locatarilor care vor să afle detalii despre repartizarea cheltuielilor lunare, absolut toate informațiile pe care aceștia le solicită. 

Poți vizualiza în timp real situația financiar-contabilă a asociației, istoricul de consum, documente fiscale, rapoarte și alte informații utile totul printr-o interfață online ușor de accesat și de utilizat (e-bloc). 

Ce presupune administrarea financiară a unei asociații de proprietari?

Administrarea financiară este un serviciu specializat de contabilitate ce presupune expertiza unui contabil calificat care poate furniza lunar servicii de contabilitate și casierie în scopul administrării corespunzătoare a fondurilor asociației de proprietari, respectând prevederile legale. 

În România, legea după care funcționează și sunt administrate codominiile (spațiile comune) blocurilor, caselor și imobilelor este legea nr. 196/2018 care reglementează înființarea și activitatea asociațiilor de proprietari.

Scopul principal al unei asociații de proprietari este acela de a reprezenta interesele proprietarilor imobilelor, fie că vorbim de o singură scară de bloc sau de cartiere rezidențiale cu mai multe blocuri, case și vile. Asociațiile de proprietari sunt formate din locatarii imobilului, blocului sau clădirii, Comitetul Executiv care organizează adunările generale ale membrilor, președintele de bloc și administratorul.

În mod normal, toate asociațiile de proprietari ar trebui să aibă și un avocat și un contabil care să administreze nevoile financiare ale proprietarilor și să se asigure că acest lucru se realizează în conformitate cu legislația în vigoare. Serviciile de casierie și contabilitate necesită un anumit nivel de calificare, responsabilitate și cunoștințe specifice. 

Totuși, de cele mai multe ori, asociațiile de proprietari sunt formate doar din voluntari lipsiți de experiență, membri ai comunității blocului, care nu dispun de cunoștințele și nici nu au pregătirea necesară pentru a gestiona eficient situațiile neprevăzute, în care fondurile asociației și locatarii imobilului ar putea avea de suferit. 

Cum orice mică eroare se transformă în cheltuieli suplimentare sau penalizări pentru toți locatarii, serviciile de administrare financiară, de gestiune eficientă a tuturor cheltuielilor și încasărilor sunt o responsabilitate mult prea importantă pentru a o lăsa pe mâinile oricui! Iată de ce Cresida oferă ajutor financiar de specialitate pentru asociațiile de proprietari.

Spre deosebire de un administrator de bloc tradițional, echipa Cresida are atât experiența necesară, cât și specialiștii potriviți pentru a acoperi orice nevoie în ceea ce privește administrarea financiară!

Colectarea și administrarea fondurilor este una dintre cele mai importante sarcini contabile ale administratorului asociației de proprietari. Aceasta implică o planificare atentă, păstrarea unei evidențe lunare și întocmirea unor rapoarte pentru a asigura transparența în ce privește administrarea responsabilă a resurselor proprietarilor/locatarilor.

Asociația are nevoie de fonduri pentru a funcționa și a oferi locatarilor serviciile de care aceștia au nevoie. Deși asociațiile de proprietari sunt entități non-profit, acestea au venituri și cheltuieli lunare care trebuie înregistrate, monitorizate și declarate în conformitate cu legislația în vigoare și care trebuie folosite pentru întreținerea și repararea spațiilor comune. 

Principalele sarcini legate de administrarea fondurilor asociației de proprietari includ: 

🔵 plata facturilor lunare către furnizorii de utilități (apă, căldură, curent electric, gaze, etc.);

🔵 colectarea fondurilor de la proprietari/locatari în spațiul special amenajat pentru încasarea cotelor de întreținere în orarul stabilit de comun acord;

🔵 depozitarea fondurilor;

🔵 păstrarea în siguranță a documentelor fiscale ale asociației;

🔵 emiterea chitanțelor ca dovadă a plății;

🔵 depunerea plăților întârziate, gestionarea mail-urilor și apelurilor legate de plăți;

🔵 aplicarea sancțiunilor legale asupra restanțierilor. 

De exemplu, uneori, depozitele de fonduri ale asociației nu sunt gestionate în timpul alocat, ceea ce generează penalități de întârziere și îngreunează comunicarea dintre Consiliul Executiv al asociației și proprietari. Ba mai mult, din motiv de neplată, furnizorii ar putea opri apa sau căldura, lucru care ar provoca stres și neplăceri reale pentru locatari. 

Unul dintre principalele obiective al echipei noastre este de a oferi stabilitate financiară prin expertiza unor profesioniști în domeniul administrării contabile, specializați în managementul financiar-contabil al asociațiilor de proprietari. Iar cum aproape toate aspectele legate de conducerea și buna administrare a unei asociații necesită un anumit nivel de calificare, Cresida îți pune la dispoziție contabili și administratori specializați cu certificat de atestare profesională și diplomă de calificare.

Înțelegem cât de important este să găsim soluții pragmatice și legale pentru rezolvarea oricărei situații legate de administrarea financiară a asociației de proprietari! 

De aceea, promisiunea noastră este că vei găsi mereu pe cineva din echipa noastră cu care să poți discuta orice situație sau problemă a asociației de proprietari, care va înțelege nevoile locatarilor și care va fi capabil să decidă care este soluția optimă atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere al reprezentării intereselor asociației. 

Cum se realizează eficient administrarea financiară a unei asociații de proprietari? 

Planificăm alături de Consiliul Executiv un buget anual care reflectă realist nevoile asociației de proprietari pentru anul ce urmează.

Anticipăm eventualele situații care ar putea afecta stabilitatea financiară a asociației de proprietari și luăm măsurile necesare pentru a preveni pe cât posibil astfel de situații.

Planificăm fonduri de rezervă pentru viitoare renovări sau lucrări de întreținere pentru spațiile comune.

Ne asigurăm că proprietarii imobilelor plătesc la timp cotele de întreținere, astfel încât asociația să aibă un venit constant.

Economisim timp prețios prin digitalizarea unor sarcini fiscale precum efectuarea contabilității în partidă simplă, utilizând software-uri de gestiune.

Efectuăm lunar situația contabilă detaliată a activității economice a asociației, având ca obiectiv transparența financiară și îndeplinirea cerințelor legale.

Întrucât dorim să obținem încrederea membrilor comunității, întocmim situații contabile coerente, care să ofere o mai bună înțelegere a situației financiare în care se află asociația. 

În cazul în care administrarea financiară ajunge în mâinile unei persoane fără experiență în contabilitate, chiar și rapoartele contabile simple pot conține erori sau pot fi incomplete!

Lasă administrarea financiară a asociației de proprietari în mâinile noastre! Beneficiezi de servicii de contabilitate și casierie la un preț avantajos, în timp ce te bucuri de mai mult confort, fără bătăi de cap și fără probleme care ar fi putut fi evitate, având siguranța lucrului bine făcut, întotdeauna respectând ultimele  prevederi legislative! Dacă vrei să afli mai multe informații despre cum pot fi rezolvate mai eficient, mai rapid și mai ieftin problemele financiar-contabile ale asociației de proprietari, ne poți apela la ☎️0314334542 pentru a discuta cu unul dintre specialiștii noștri sau ne poți scrie folosind formularul de contact! 

VREAU MAI MULTE DETALII